Fyndhörna
Klicka här!

Hem » Frågor & svar

Frågor & svar

”Jag har hört att PVC-fönster gulnar efter ett tag. Stämmer det?”

Det stämmer inte. PVC-fönster varken gulnar, spricker eller kritar. Materialet är extremt UV-beständigt och står emot väder och vind år efter år. Om du ändå tvivlar rekommenderar vi att åka ut till något av alla de fönster som suttit uppe länge och se med egna ögon.

Det som möjligen kan hända efter riktigt många års exponering är att ytan mattas en aning. Givetvis kan smuts fastna på ett PVC-fönster, precis som på alla andra fönster, men det tvättas enkelt bort med vanligt rengöringsmedel.

 

”Vad är PCV egentligen?”

Det är en klimatsmart plast. Det betyder att det är den plast som förbrukar minst energi vid tillverkningen. Den är även en av tre plaster med lägst koldioxidutsläpp, räknat per kg tillverkad mängd plastråvara.

PVC är en av de mest använda plasterna i världen. Förutom fönsterkarmar använder man även PVC till att till exempel tillverka avloppsrör, kabelkanaler och plastgolv.

 

”Finns det risk för karmröta?”

Nej det finns ingen risk för karmröta. Kondens kan uppstå i en fönsterkonstruktion med hålrum och/eller i konstruktionens materialövergångar, speciellt när fönstret förses med en karmventil för bättre ventilation. PVC drar – i motsats till trä – inte till sig fukt. Därför finns det ingen risk finns karmröta.

 

”Finns det risk för sprickbildningar?”

Nej det gör det inte. Fönsterkonstruktionen i ett PVC-fönster består av en profil i PVC och en galvaniserad stålkärna detta är två material som inte rör sig i förhållande till varandra. Man kan säga att fönsterkonstruktionen är rörelsemässigt ”död”. Detta förhindrar sprickbildningar beroende på relativa rörelser mellan konstruktionens olika delar – att jämföras med fönsterkonstruktioner där trä ingår, vilket är ett levande material där rörelser kan uppstå över tiden beroende på förändrad fukthalt etc.

 

”Jag är lite skeptisk mot plast. Som jag ser det så är plast ett giftigt ämne. Stämmer inte det?”

PVC är varken giftigt eller allergiframkallande. Därför används den mycket inom byggsektorn, sjukvården, ombord på fartyg och i fordonsindustrin. PVC kan dessutom göras extremt lätt och styvt och används därför till vingar i vindkraftverk och andra energibesparande lätta konstruktioner som fartygsskrov.

 

”Kan jag byta fönster året om?”

Ja! Det går utmärkt att byta fönster året om vid uppehållsväder. Räkna med ca en halvtimme från det att det gamla fönstret lyfts ut tills det nya är på plats.

 

”Hur tar jag mått när jag ska byta fönster?”

  • Fönsterstorleken skrivs bredd*höjd.
  • Mät fönstret karm till karm så får du fram det mått du har idag. Allra bäst är att ta bort foder eller lister runt fönstret, för att få ett så exakt mått som möjligt på bredd och höjd.
  • Ett annat alternativ är att mäta fönsterhålet i väggen, in- eller utvändigt.
  • Räkna bort cirka 10 mm utrymme på vardera sidan mellan vägg och fönster för tätningen, för att få fram måttet på fönstret.

 

”Hur ser jag att det är dags att byta fönster?”

Det vanligaste tecknet är att de gamla fönstren drabbats av röta, andra tecken är att de är kalla och dragiga, fönstren kärvar, hänger ned sig, beslagen är trasiga med mera, vilket gör dem svåra att hantera.

Det är inte heller ovanligt att man vill ändra husets utseende.
Att byta till underhållsfria fönster med bra U-värde ökar boendekomforten, spar energi och ger lägre energikostnad.

 

”Vilka är fördelarna med att byta fönster?”

Att byta till underhållsfria fönster med bra U-värde ökar boendekomforten, spar energi och ger lägre energikostnad.

Det är inte heller ovanligt att man vill ändra husets utseende, t.ex. till modern avskalad stil eller

klassisk 1900-tals stil med spröjs.

 

”Vad är det för fördelar med att öppna fönstret inåt?”

Det finns många fördelar med att öppna fönstret inåt.

Sidohängningen (Dreh) gör att det är enkelt att putsa fönstret inifrån.

Öppningen i överkant (Kipp) gör att man kan lämna fönstret i ventilationsläge utan att vara orolig för att någon kan ta sig in i huset utifrån eller att det regnar in. Öppningen i överkant medför att värmen från ett element, som sitter under fönstret, inte tar snabbaste vägen ut ur huset utan stiger utmed fönsterglaset, tar med utomhusluften upp till taket och skapar en cirkulation i rummet.

Mikroläget ger ett mindre insläpp av frisk luft vilket kan vara lämpligt vid t.ex. lägre utomhustemperaturer.

 

”Vad betyder U-värde?”

U-värde är ett mått på fönstrets värmeisolerande förmåga. Fönstrets U-värde är en kombination av hur bra glasen och konstruktionen (karm och båge) isolerar.

Ju lägre U-värde, desto mindre är husets värmeförluster.

U-värde utrycks i W/m2K (watt per kvadratmeter grader Kelvin).

 

”Hur mycket underhåll kräver PVC fönster?”

Ett PVC fönster är underhållsfritt. Det enda du behöver göra är att rengöra det så att det ser snyggt ut och smörja alla mekaniska delar så som gångjärn och handtag.

Rengörning av karmarna görs med varmt vatten och såpa. Kom ihåg att torka bort allt medel och att det inte får innehålla någon alkohol.

 

”Vad är det för typ av glas?”

Vi använder oss av glas från det tyska företaget Pilkington i våra glaskassetter.

 

”Hur är inbrottsskyddet för PVC-fönster?”

PVC-fönster har väldigt bra inbrottsskydd eftersom glaslister och gångjärn sitter på insidan av fönstret. Man kan alltså inte, vilket kan vara fallet för utåtgåendefönster, ta ut glaslisterna och sedan plocka ut glaset vid ett inbrott. Det enda sätt inbrottstjuvarna då har att ta sig igenom fönstren är att slå sönder 2 x 4mm Pilkingtonglas. Något de inte brukar föredra!  Du kan även ha fönstret i ventilationsläge utan att någon tar sig in.

 

”Varför bildas det ibland kondens på utsidan av fönsterglas?”

Energieffektiva fönster hindrar rumsvärmen från att stråla ut vilket gör att det yttre glaset blir mycket kallare än i fönster med sämre isoleringsförmåga. När det är kallt och stjärnklart, förlorar det yttre glaset värme genom utstrålning mot natthimlen. Temperaturen på det yttre glasets yta sjunker under lufttemperatur och under luftens daggpunkt. Om luftfuktigheten samtidigt är hög, sker kondensutfällning mot den kalla rutan. Om glasets yttemperatur sjunker under noll grader kan iskristaller bildas på rutan vilket kan inträffa under höst och vår när det är mycket fuktigt ute och natthimlen är stjärnklar.

 

Utvändig kondens är inget skadligt utan endast ett bevis på fönstrets goda isoleringsförmåga. Den försvinner frampå morgontimmarna när det ljusnar och solen åter börjar värma.

Sveriges Provnings- och forskningsinstitut har gjort en undersökning av utvändig kondens på energieffektiva fönster. Resultaten visar att fenomenet oftast uppkommer under höstmånaderna augusti, september och oktober men kan också förekomma några enstaka timmar under våren. Kondensen uppstår främst under dygnets första timmar och minskar snabbt efter cirka klockan 06.00. Studien är baserad på klimatdata för Stockholm.

Klicka och läs mer på denna: länk. 

 

”Hur åldras PVC fönster?”

Materialet är väldigt UV-beständigt och står emot väder och vind år efter år.

PVC fönster varken gulnar, spricker eller kritar inte. Efter många år kan man möjligen se att de har mattats något.

 

”Kan jag beställa fönster med udda mått?”

Våra produkter har inga standardmått utan vi producerar fönstren efter de mått du önskar. Det betyder även att priserna inte förändras på grund av att du ”special beställer” fönster till din bostad.

 

”Vilka begränsningar har produkterna gällande storlek?”

Det finns olika begränsningar för olika produkter. T.ex. storleken på glaset och vinkeln på snedfönster. Fråga oss om råd gällande utförandet så hittar vi en lösning som passar.

”Vad betyder mellanglasspröjs?”

Spröjs som placeras mellan glasen i glaskassetterna. Detta underlättar putsningen av fönstren då spröjsen inte är ”i vägen”. Spröjsen påverkas inte av värme, kyla eller fukt. Finns i måtten 18mm, 26mm och 45 mm.

×
MENY