I jakten på vitare tänder finns det många knep att ta till. Vissa väljer att vända sig till en tandläkare för att få professionell hjälp, medan andra testar olika huskurer eller enklare metoder som t.ex. tandkräm. Anledningen till att man inte direkt går till en tandläkare för att få ett garanterat resultat är för att behandlingen kan kännas alldeles för kostsam och man väljer därför andra alternativ.

Det finns en hel del olika typer av tandkrämer som sägs kunna bleka och ljusa upp tänderna. Med hjälp av en tandkräm kan man dock aldrig få samma bra resultat som hos tandläkaren, men krämen kan ändå hjälpa till att ta bort missfärgningar eller t.ex. tandsten. När dessa avlägsnas blir tanden ljusare. Man bör dock vara införstådd med att tandkrämen endast verkar på utsidan av tanden och går inte hela vägen in i djupet som en tandblekning gör.

Blekande tandkrämer verkar på olika sätt. Antingen är tandkrämen en så kallad slipande tandkräm, vilket har en polerande effekt på tandens yta. Man bör dock vara ytterst försiktig med denna typ av tandkräm, eftersom långvarigt och dagligt användande kan leda till slitage på emaljen. Detta kan i sin tur leda till att tänderna blir sköra eller att man får bieffekter som ilningar. Vill du hålla koll på vilken tandkräm som du köper bör du undvika tandkrämer med slipningsfaktor RDA 100 eller högre.

Den andra alternativa tandkrämen är ett mycket bättre val. Istället för slipande faktorer så löser tandkrämen upp de missfärgningar som finns på tänderna. En sådan tandkräm kan man med fördel använda varje dag, både morgon och kväll. Med tanke på att ingredienserna i en sådan tandkräm är dyrare, så kommer det även att kännas av mer i plånboken. De vuxentänder som man har är de enda man får och det är naturligtvis alltid bättre att vara på den säkra sidan än att köpa produkter endast för att de är billiga.