Har du funderat på frågan “behöver du tandställning? eller har du funderat över om ditt barn kan behöva hjälp med tandreglering? Du är inte ensam och sanningen är att de allra flesta människor inte har helt raka tänder. Att ha sneda tänder är inget ovanligt och hela 25 % av alla barn får idag hjälp med att få rakare tänder med hjälp av en tandställning.

De 25 % som vi talar om handlar om barn i Sverige. Dessa 25 % får även sina tandregleringar bekostade av staten. I vissa fall kan man behöva stå för sin tandställning själv, men om det gäller just dig är upp till din tandläkare att avgöra.

Hur vet man då om man behöver tandställning? I Sverige är tandvården mycket bra och redan från 3 års ålder får barn möjlighet att besöka tandläkaren. Det första besöket hos folktandvården brukar ske runt denna ålder och därefter sker sedan årliga besök. All tandvård för barn är helt kostnadsfri, så att man som förälder alltid ska kunna förse sitt barn med den tandvård som behövs.

En tandställning kan sättas in om tandläkaren märker av att tänderna är felplacerade i munnen. Tandställning kan även användas om tänderna växer alldeles för tätt eller om de är sneda. Den kanske vanligaste anledningen till tandställning är dock om man har ett kraftigt överbett eller underbett, så att det blir svårt att tugga. Tänderna ska kunna möta varandra när du biter ihop.

Hur lång tid man behöver ha tandställningen kan variera från person till person. Man får räkna med allt från några månader och upp till många år. För större förändringar och regleringar kan man behöva räkna med 1-2 år. Man utgår även från kundens egna önskemål. När du besöker din tandläkare kommer du att få en ungefärligt uppskattad tid om hur länge just du behöver använda tandställningen.