Att behöva ha tandställning är kanske inte det roligaste, men resultatet ger snygga och raka tänder som fungerar som de ska. Hela 25 % av alla barn i Sverige får idag hjälp med sneda tänder och det är precis med en tandställning som man lyckas med detta. I denna text får du information om hur en tandreglering går till, från början till slut.

  • Undersökning – Det första steget är att tänderna undersöks av en specialist. Här tittar man på dina tänder och bettet som du har och tar även bilder och avtryck på tuggytan. Du kommer att få tydlig och detaljerad information om hur det går till och ungefär hur lång tid det kommer att ta.
  • Behandling – Efter undersökningen sker själva behandlingen. Tandläkaren limmar fast tandställningen på dina tänder och dessa plattor kommer i material som metall eller plast. Även keramikplattor finns och plattorna fästs på insidan eller utsidan av tänderna beroende på vilket resultat som önskas. Denna process tar cirka 1 timme per käke.
  • Metalltråd – För att tänderna ska ändra form krävs det en metalltråd som löper mellan varje platta. Med hjälp av gummisnoddar kan tandläkaren reglera tandställningen och spänna den allt eftersom. I början kan det kännas ganska så obehagligt i munnen och det är inte ovanligt att det spänner och drar.
  • Justering – Dina tänder kommer att ses över och justeras med cirka sex veckors mellanrum. Man flyttar bara tänderna cirka 0,5-2 millimeter vid varje tillfälle.
  • Ett snyggt resultat – För att du ska få ett snyggt och bestående resultat av din tandreglering är det viktigt att du lyssnar och följer de råd som tandläkaren ger dig. Du behöver hålla en mycket god tandhygien och följa de anvisningar som du får med dig hem. På apoteket kan du köpa mängder med olika bra redskap och produkter som du kan använda dig av, t.ex. munskölj för de områden som är svåra att komma åt själv.