Det finns många anledningar till att människor kan vilja förbättra tändernas utseende. Några orsaker till missfärgningar kan bland annat vara tobak, olika typer av mat eller t.ex. drycker som te, kaffe och vin. Ibland kan även vissa sjukdomar ge missfärgningar som man i sin tur kan få bort med hjälp av tandblekning.

Om man vill bleka sina tänder bör man besöka en professionell tandläkare och inte använda sig av de bleknings-kit som man kan beställa hem. Resultatet blir mycket bättre och du kan även känna dig säker på de medel som används. Den vanligaste metoden är att man använder sig av en gelé som sedan läggs direkt på tänderna. Ibland kan gelen även kombineras med en ljusbehandling eller t.ex. laser.

Tandblekning är en form av estetisk tandvård som ger dig renare, vitare och fräschare tänder. Innan du sätter igång bör du ha besökt en tandhygienist eller en tandläkare för att bedöma tändernas skick och laga eventuella hål. Du behöver även se till att du har tagit bort tandsten och missfärgningar, eftersom du annars kan få ett mycket ojämnt och fläckigt resultat. Den gele som man använder biter nämligen inte på tandsten.

Tandblekning utförs aldrig på personer som är under 18 år. Skulle man utföra tandblekning med kit som man beställer på nätet är det viktigt att vara införstådd med att behandlingen utförs helt på egen risk och att skador på tandkött och tänder kan uppkomma.

Du bör inte bleka dina tänder om du har en väldigt tunn och skadad emalj, ofta känner av ilningar i tänderna, använder dig av tobak som cigaretter eller snus eller om du är gravid, alternativt ammar. Anledningen till att du inte bör bleka medan du är havande eller ammar är för att det inte finns några undersökningar som är tillräckliga nog för att bevisa vilken effekt medlet har på barnet.