Att bleka sina tänder görs främst i estetiskt syfte. Tänderna kan ha missfärgats från användning av tobak eller om man t.ex. dricker mycket te och kaffe. Gula och missfärgade tänder kan kännas tråkigt och ge ett intryck som man kanske inte strävar så ofta efter. Genom att vända dig till en tandläkare kan du få hjälp med att bleka dina tänder och bli av med tråkiga missfärgningar.

Innan man bleker tänderna kan det vara bra att veta hur en behandling faktiskt går till. Det finns flera metoder som man kan använda sig av, men vanligast är gelé som placeras direkt på tänderna. Det är svårt att säga en exakt tid för hur länge behandlingen kommer utföras, men man får räkna med att det kan ta cirka 1 timme innan man är klar. Denna tid gäller dock främst för den som bleker sina tänder på en tandvårdsmottagning.

Tyvärr får man inte ett perfekt resultat efter första tillfället, utan man får komma tillbaka en till två gånger efter första behandlingen för att upprepa processen. För den som vill kan man även använda sig av den metoden där kunden får med sig allt som behövs för att utföra tandblekningen i hemmet och du får då med dig en plastskena som ska fästas mot tänderna. Skenan fyller du med den gelé som du får med dig från mottagningen och skenan ska sitta på mellan 1-2 timmar om dagen. Det går bra att även ha skenan på natten.

Efter att tandblekningsprocessen är klar mår de allra flesta väldigt bra. Vissa biverkningar kan man få räkna med, t.ex. ilningar i tänderna eller ett tandkött som är irriterat och ömt. Dessa besvär är inte farliga och brukar försvinna av sig själv efter ett par dagar. Medan behandlingen pågår (och några dagar efter) bör du undvika mat som man missfärga. Det kan t.ex. handla om blåbär, rött vin eller juicer.