Det finns flera anledningar till att människor inte känner sig nöjda med sina tänder. Det kan t.ex. handla om ojämnheter, mellanrum som man finner störande eller gamla lagningar som inte ger det bästa intrycket. Handlar det om missfärgningar är en enkel metod att vända sig till en tandvårdsmottagning för en tandblekning, men i vissa situationer är tandblekningen inte hjälpsam och man kan istället behöva ta hjälp av så kallade skalfasader.

Enkelt förklarat kan man säga att en skalfasad fungerar som en ersättning för en skadad tand. Fasaden kan också hjälpa till att dölja missfärgningar på emaljen och används på framsidan av tänderna. Den vanligaste typen av skalfasad består av porslin (porslinsfasad). Med hjälp av en sådan kan tandläkaren göra en tand bredare, längre eller mer estetiskt snyggare.

Processen kan se olika ut beroende på vilken tandläkarmottagning som du besöker, men i grunden är arbetet detsamma. Tandläkaren börjar med en undersökning av dina tänder/tand och tar även bort skadad emalj om sådan finns. Tandytan måste därefter formas och detta gör man med hjälp av en enkel och lätt slipning av tanden. Tandläkaren tar sedan ett avtryck av din tand och tillsammans kommer ni överens om en färg som passar resten av dina tänder.

Det är viktigt att man verkligen vänder sig till en professionell tandläkare och tandtekniker när det kommer till skalfasader. Fasaden bör vara så tunn som möjligt, eftersom tanden annars kan få ett stort och klumpigt utseende. Den nya ytan ska fästas på tanden eller tänderna som de gäller och detta gör man genom att klistra fast fasaden.

Priserna för skalfasader kan variera väldigt kraftigt. Priset bestäms utifrån de arbete som krävs och hur många ytor som ska behandlas. Skalfasader i porslin används främst till framtänderna och behöver man hjälp med tänderna lägre bak är det porslinsinlägg som gäller.